18/05/2022

Με τις ευχές παιδιών και εκπαιδευτικών ξεκινάνε φέτος τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας

Η #χελωνο-πρόκληση4 ολοκληρώθηκε! Το θέμα ήταν «χελωνάκια σε κίνδυνο» και σκοπός της ήταν η συμμετοχή μαθητών στην επικοινωνιακή προσπάθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας αυτό το καλοκαίρι. Χάρις στο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων των παιδιών, έφτασαν στα χέρα μας εργασίες από 18 τμήματα νηπιαγωγείων, 12 μικρές τάξεις δημοτικού, 10 μεγάλες τάξεις δημοτικού και 55 μαθητές γυμνασίων από όλη την Ελλάδα.

me-tis-euxes-paidiwn-kai-ekpaideutikwn-ksekinane-fetos-ta-programmata-tou-arxelwn-stis-paralies-wotokias-turtlechallenge4_1.jpg

«Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν περίπου 400 μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο» λέει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ευχαριστούμε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που διαβίβασαν την ανακοίνωση της #χελωνο-πρόκλησης4 στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων», συνεχίζει.

me-tis-euxes-paidiwn-kai-ekpaideutikwn-ksekinane-fetos-ta-programmata-tou-arxelwn-stis-paralies-wotokias-turtlechallenge4_2.jpg

Είναι αλήθεια ότι στις πιο δύσκολες στιγμές τους, τα χελωνάκια μπορεί να κάνουν τους πιο απίθανους φίλους, τα μικρά παιδιά. Λάβαμε υπέροχες ζωγραφιές και ιστορίες από τα νηπιαγωγεία και τα μηνύματα που περιείχαν ήταν πολύ ζωντανά! Δείτε τα σχολεία που συμμετείχαν εδώ (ΝΗΠΑΓΩΓΕΙΑ).

Από τις μικρές τάξεις του δημοτικού λάβαμε θεατρικό έργο, εικονογραφημένα κείμενα, βίντεο με ηθοποιούς τα παιδιά, βίντεο με χρήση κουκλοθέατρου που παίζουν τα παιδιά, κόμικ με ζωντανά χρώματα και σχέδια και καθώς ένα πολύ πρωτότυπο βίντεο με playmobil! Οι δημιουργοί εργάστηκαν μόνοι τους ή σε ομάδες ή και με μέλη της οικογένειάς τους. Δείτε τα σχολεία και τις συμμετοχές τους εδώ (μικρές τάξεις δημοτικού).

me-tis-euxes-paidiwn-kai-ekpaideutikwn-ksekinane-fetos-ta-programmata-tou-arxelwn-stis-paralies-wotokias-turtlechallenge4_3.jpg

«Οι χελώνες είναι επτά και φωνάζουν δυνατά» είναι ένα από τα επικοινωνιακά συνθήματα που μας έστειλαν μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού. Δείτε περισσότερα για τα σχολεία και τις συμμετοχές τους εδώ (μεγάλες τάξεις δημοτικού).

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας, έφτασαν επίσης ένα βίντεο, ένα κόμικ, 40 ζωγραφιές και 15 ιστορίες από μαθητές των Γυμνασίων που συμμετείχαν στη #χελωνο-πρόκληση4. Η κεντρική ιδέα που διαπερνά τις ιστορίες τους είναι ότι η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση τους ήρωες, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο στοιχείο για την ομάδα επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Δείτε περισσότερα για τα σχολεία και τις εικαστικές δημιουργίες των Γυμνασίων εδώ και για τις ιστορίες Γυμνασίων εδώ.

me-tis-euxes-paidiwn-kai-ekpaideutikwn-ksekinane-fetos-ta-programmata-tou-arxelwn-stis-paralies-wotokias-turtlechallenge4_4.jpg

«Αυτό το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία με το κοινό το καλοκαίρι που μας έρχεται. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους στην #χελωνο-πρόκληση4 αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίησή της», λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρεττάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος.

me-tis-euxes-paidiwn-kai-ekpaideutikwn-ksekinane-fetos-ta-programmata-tou-arxelwn-stis-paralies-wotokias-turtlechallenge4_5.jpg

Στις 12,13 και 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές παρουσιάσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες, με τη συνδρομή των μελών/εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Ηλία Πίτσικα, Ελένης Καλογιάννη, Λένας Καστελλιώτη, Δέσποινας Δασενάκη και Ράνιας Σπυροπούλου και την υποστήριξη της TUI Care Foundation.

Πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/03/2024

    Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

    Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/03/2024

    Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

    Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/02/2024

    Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

    Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/02/2024

    Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

    Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!