15/11/2017

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνει τη δράση του στο Δέλτα του Ευρώτα στα πλαίσια του Life Euroturtles

Το Δέλτα του Ευρώτα, στα βόρεια του Λακωνικού Κόλπου, περιβάλλεται από μεγάλες αμμώδεις παραλίες. Πρόκειται για παρθένες παραλίες, όπου βρίσκονται μόνο λίγα καταφύγια ψαράδων. Η αλιευτική δραστηριότητα δεν είναι πολύ έντονη, και η κύρια δραστηριότητα που βλέπουμε κατά τις έρευνές μας είναι η αλιεία οστρακοειδών από τους ντόπιους. Υπάρχει τουρισμός, αλλά δεν επιβαρύνει την παραλία, όπως συμβαίνει αντίθετα με άλλα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Υπάρχουν ωστόσο κάποια μπιτς μπαρ στα οποία συχνάζουν οι ντόπιοι κατά την θερινή περίοδο αιχμής, καθώς επίσης και μερικά τροχόσπιτα τυχερών τουριστών που κατάφεραν να βρουν αυτό το κρυμμένο μέρος της Πελοποννήσου.

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas1.jpg

Ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι παραλίες αυτές ήταν παραλίες ωοτοκίας για τις καρέτα, αλλά δεν παρακολουθούνταν τα τελευταία 12 χρόνια λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Τώρα μπορούμε να τις παρακολουθούμε και πάλι, χάρη στο πρόγραμμα LIFE Euroturtles.

Στις 18 Ιουνίου ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε συστηματικά την παραλία ωοτοκίας, από τα Τρίνησα ως την Κοκκινιά. Κατά την πρώτη μας έρευνα βρήκαμε ήδη 26 γραμμές από ίχνη και 10 φωλιές, είχαμε δηλαδή ένα ελπιδοφόρο πρώτο πρωινό! Πρόκειται για μια παραλία μήκους 15 χλμ με πολύ μαλακή άμμο, όμορφους αμμόλοφους και ένα υπέροχο δάσος από πίσω. Θα ήταν παράδεισος αν δεν υπήρχαν οι μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων σκουπιδιών που μεταφέρονται εκεί με τα ρεύματα. Σε βάζει πράγματι σε σκέψεις το να βλέπεις όλα αυτά τα σκουπίδια σε μια κατά τα άλλα ανέγγιχτη παραλία. Μερικά κομμάτια σκουπιδιών είναι τόσο μεγάλα, που οι χελώνες δε μπορούν να κινηθούν γύρω τους και επιστρέφουν στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους. Υπάρχουν βέβαια και φυσικές απειλές. Σε αυτή την περιοχή η βασική απειλή είναι η θήρευση. Έχουμε βρει φωλιές που έχουν δεχθεί επίθεση από σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ακόμα και από χρυσά τσακάλια. Η ποικιλία θηρευτών δίνει μια ιδέα σχετικά με τη βιοποικιλότητα του Δέλτα του Ευρώτα.

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas2.jpg

Κατά τις πρωινές μας έρευνες ψάχναμε για φωλιές, για ίχνη ενήλικων χελωνών και νεοσσών, καθώς και για φωλιές που έχουν δεχτεί επίθεση από θηρευτές. Η δουλειά μας όμως δεν ήταν μόνο η παρατήρηση των φωλιών, αλλά και η καταγραφή των βασικών απειλών για τις χελώνες στην περιοχή καθώς και των εκθαλασσώσεων.

Η σεζόν πλέον έχει τελειώσει, και σύμφωνα με τα αρχικά μας στοιχεία, προστατέψαμε πάνω από 50 φωλιές και καταγράψαμε 5 εκθαλασσώσεις, που όλες αφορούσαν σε νεκρές χελώνες. Η πρώτη ήταν πια σχεδόν σκελετός, επομένως είναι πιθανό να ξεβράστηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι υπόλοιπες 4 όμως είχαν πεθάνει πρόσφατα, άρα σίγουρα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Καμία δεν έφερε εξωτερικά σημάδια τραυματισμού από άνθρωπο, πλαστικό ή μπλεξίματος σε δίχτυα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των εκθαλασσώσεων είναι ότι 2 από αυτές αφορούν σε νεαρές πράσινες θαλασσοχελώνες. Ο Λακωνικός Κόλπος αποτελεί γνωστό σημείο στο οποίο βρίσκουν την τροφή τους, αλλά η γνώση ότι βρίσκονται εκεί ακόμα αποτελεί πολύτιμη πληροφορία. Μιλάμε εδώ για μια περιοχή μοναδική στη Μεσόγειο, καθώς ενήλικες χελώνες καρέτα συμβιώνουν με νεαρές πράσινες θαλασσοχελώνες και μοιράζονται μαζί τους τον ίδιο χώρο. Από πού έρχονται αυτές οι νεαρές χελώνες, καθώς και το που πηγαίνουν αφού τραφούν αποτελεί μυστήριο το οποίο εργαζόμαστε για να λύσουμε.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να ανακαλύψουμε πόσα ακόμα αξιοθαύμαστα πράγματα μας περιμένουν σε αυτήν την περιοχή!

o-arxelwn-epekteinei-th-drash-tou-sto-delta-tou-eurwta-sta-plaisia-tou-life-euroturtles-evrotas3.jpg

Sonia Doblado, Υπεύθυνη Monitoring του Προγράμματος Ευρώτα

Πολυμνία Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος ΑΡΧΕΛΩΝ Πελοποννήσου

(μετάφραση: Μπέτη-Μαρία Παγουρδάκη)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/03/2024

    Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

    Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/03/2024

    Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

    Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!